Prijswinnaar Tom-Jan Meeus signaleert toenemende 'message control' bij politici

donderdag 25 juni 2015, 11:11

DEN HAAG (PDC) - Politici, zowel bewindslieden als Kamerleden, doen steeds meer aan 'message control'. Die houding van politici maakt het werk van journalisten er niet makkelijker op. Dat zei NRC Handelsblad-journalist Tom-Jan Meeus in zijn dankwoord, nadat hij de Anne Vondelingprijs 2014 in ontvangst had genomen. 

Meeus merkte op dat politici soms zelf hun interviewer selecteren en anderen juist uitsluiten, om ervan verzekerd te zijn dat de 'boodschap' die zij willen brengen zo gunstig mogelijk naar buiten komt. Journalisten moeten dan bepalen of de gelegenheid voor een mooi interview zwaarder weegt dan het bewaren van de nodige 'afstand' die ruimte laat voor kritische beschouwingen.

Minister Bert Koenders, die de prijs uitreikte, wees op het grote democratische belang van onafhankelijke journalistiek. Nederland heeft op dat gebied een goede positie, maar dat is, zo zei de minister, geen vanzelfsprekendheid.

Tom-Jan Meeus kreeg de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek, vanwege zijn helder geschreven analyses over de werking van de Nederlandse politiek.