Montesquieu Institute: from science to society

Montesquieu-Prinsjeslezing 2018: gebruik ICT om de samenleving op een juiste manier bij de politiek te betrekken

Friday, September 14 2018, 13:29

DEN HAAG (PDC) - Digitalisering van het openbaar bestuur zorgt voor meer efficiëntie, maar kan ook toegepast worden om de samenleving meer bij de politiek te betrekken. Dat zei ICT-deskundige Linnar Viik tijdens de Montesquieu-Prinsjeslezing 2018 in Den Haag. Professor ICT en Rechtstaat Mireille Hildebrandt schetste vervolgens hoe er wordt ingespeeld op voorkeuren van individuen op basis van informatie over gedrag, en onder welke voorwaarden we dit proces kunnen beheersen.

In de bijdrage van beide sprekers werd duidelijk dat er altijd een spanningsveld is tussen kansen en dreigingen. Digitalisering kan processen efficiënter maken, zoals bij online stemmen. Het kan er echter ook voor zorgen dat het publieke debat erg verdeeld raakt, omdat mensen alleen nog maar te zien krijgen wat ze willen zien.

Volgens Viik is het een belangrijke taak van de overheid om digitale technologieën in haar werkwijze zo toe te passen dat de samenleving dichter bij de politiek betrokken raakt. Hildebrandt benadrukte dat het van groot belang is om altijd de vraag te stellen welke problemen wel en niet opgelost worden, en welke problemen er juist worden gecreëerd door het hanteren van digitale praktijken.

De lezing werd gemodereerd door professor Rens Vliegenthart en georganiseerd door het Montesquieu Instituut in samenwerking met de Stichting Europalezing en het Prinsjesfestival. Een uitgebreid verslag van de lezing en foto's zijn te vinden op deze pagina.