Montesquieu Institute: from science to society

Concept-regeerakkoord waarschijnlijk maandag afgerond, formatiegesprekken gaan verder

Thursday, August 12 2021, 16:00

DEN HAAG (PDC) - Aanstaande maandag is naar verwachting een 'proeve van een regeerakkoord' af, waar VVD en D66 deze zomer aan hebben geschreven. Dit melden ingewijden aan De Volkskrant. De krant weet te melden dat er deze week weer gestart is met gesprekken tussen Mark Rutte en Sigrid Kaag, nadat de formatie medio juli een zomerpauze in is gegaan. Inmiddels zouden die gesprekken dus in afrondende fase zijn.

Hoewel de gesprekken in goede sfeer zouden zijn verlopen, zullen de formatieteams tot maandag nog met elkaar spreken over de invulling van het concept-regeeerakkoord. Met name over thema's als klimaat en migratie bestaat er nog de nodige onenigheid. Tevens moet het concept-akkoord voldoende ruimte bieden voor zowel VVD als D66 om te onderhandelen met de mogelijke coalitiepartijen.

Omdat het geen definitief akkoord is, is het niet waarschijnlijk dat het concept-akkoord maandag ook al openbaar zal worden gemaakt. Volgens bronnen zou informateur Mariëtte Hamer de inhoud eerst met de overgebleven formatiekandidaten bespreken.

Dit bericht volgt kort op de oproep van Kamervoorzitter Vera Bergkamp, die informateur Hamer opriep om inzicht te geven in het verloop van het formatieproces. Via een brief aan de Kamervoorzitter bevestigde Hamer vandaag dat de onderhandelingen in een vergevorderd stadium bevinden.

Bron: De Volskrant, kabinetsformatie2021.nl