Montesquieu Institute: from science to society

Politiek Spreekuur: Nederland na corona, Online

De letters WWW staan op het scherm
Kevin Bergenhenegouwen

Het aanmeldformulier voor het burgerpanel is onderaan deze pagina te vinden

We hebben nu al ruim een jaar te maken met corona en kijken reikhalzend uit naar het moment dat ons leven weer terug naar normaal gaat. Maar hoe ziet onze samenleving er straks uit na corona? Krijgen we de roaring twenties? Is er genoeg aandacht voor mogelijk blijvende (geestelijk en sociale) gezondheidsschade? Gaan we duurzaam leven, of juist verder met investeren in vliegvelden en snelwegen? Wat zegt de verkiezingsuitslag hierover: willen mensen vasthouden aan wat ze hebben, of vinden we het echt tijd voor verandering?

Politiek Spreekuur

In het Politiek Spreekuur gaan politici en Haagse experts in op vragen van burgers over actuele onderwerpen. In de tweede aflevering van Politiek Spreekuur ontvangt journalist Sophie van Leeuwen (BNR Nieuwsradio) Jet Bussemaker, Suzanne Kröger en Jacco Vonhof om te praten over Nederland na corona. Belangstellende burgers stellen, via het digitale scherm, vragen aan hen.

 • Jet Bussemaker is oud-politicus en nu hoogleraar Beleid, Wetenschap en Maatschappelijke Impact aan de Universiteit Leiden/LUMC. Tevens is zij voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving. In haar onlangs verschenen boek Ministerie van Verbeelding beschrijft zij de lastige route van politieke idealen naar alledaagse praktijk.
 • Suzanne Kröger is GroenLinks Tweede Kamerlid en heeft een groen hart. Daarmee is ze volhardend in de Tweede Kamer en betrokken bij mensen en organisaties met wie ze samen strijdt voor een duurzamer Nederland. Na 31 maart 2021 verlaat ze de Tweede Kamer.
 • Jacco Vonhof is voorzitter van MKB-Nederland en presenteerde samen met VNO-NCW namens de werkgevers een agenda voor Nederland in 2030, waarin brede welvaart en een duurzame leefomgeving hand in hand gaan.

Burgerpanel

Heb jij nou een prangende vraag voor de gasten? Dan is dit je kans. Wij zijn op zoek naar burgers die eenmalig of meerdere malen willen deelnemen aan het burgerpanel. Het burgerpanel is een initiatief van ProDemos om structureel burgers te betrekken bij programma’s en hun stem te laten horen. In #politiekspreekuur kun je als burger je vraag stellen aan de aanwezige politici en beleidsmakers. Iedereen is welkom. Of je nu veel weet over politiek of juist weinig, of je nu veel weet over het onderwerp of helemaal niks. Jouw stem is belangrijk.

En vrees niet, je wordt niet voor de leeuwen gegooid maar krijgt ondersteuning vanuit ProDemos om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Dit doen we door je vooraf informatie toe te sturen, te kijken naar welke vraag jij hebt over het onderwerp en de aflevering goed door te spreken. De ambitie is om het burgerpanel te laten uitgroeien tot een veelzijdige groep van burgers die kleur geven aan de programma’s die wij als ProDemos maken.

Praktische informatie

Het debat is online te volgen via www.nieuwspoort.nl op woensdag 31 maart van 18:30 tot 20:00 uur en later in de carrousel van NPO Politiek. Heb je een vraag voor het Politiek Spreekuur, stuur hem dan in per mail aan secretariaat@nieuwspoort.nl of deel hem op twitter met hashtag #politiekspreekuur.

Politiek Spreekuur is een coproductie van debatcentrum Nieuwspoort en ProDemos.

Aanmelden voor het burgerpanel kan via onderstaand formulier.

Aanmeldformulier Politiek Spreekuur

 • Naam*

  Voornaam Tussenvoegsel Achternaam

 • E-mailadres*
 • Telefoonnummer*
 • Vul hieronder jouw vragen in voor de discussie*
 • Deelname burgerpanel*

  Ik geef toestemming dat ProDemos mij vaker benadert voor deelname aan het burgerpanel voor het Politiek Spreekuur

  • Ja, ik wil vaker deelnemen
  • Nee, ik wil alleen deze keer deelnemen
 • Akkoordgeving*

  Ik ben beschikbaar op de dag en tijdstip van het gesprek. Ik ga akkoord met het tot stand brengen van een zoomverbinding met het aanwezige panel en het herkenbaar in beeld brengen van mijzelf gedurende de uitzending van het gesprek. Ik ben bereid deel te nemen aan de discussie.

  • Ja, ik ga akkoord
  • Nee, ik ga niet akkoord
 • Let op

  De persoonsgegevens die je invult in dit formulier worden gedeeld met Nieuwspoort en gebruikt voor het samenstellen van een burgerpanel voor het Politiek Spreekuur. De ingevulde formulieren worden uiterlijk twee weken na 31 maart weggegooid, tenzij je aangeeft dat we je vaker mogen benaderen voor deelname.


Contents

1.

ProDemos

ProDemos is the 'House for Democracy and the Rule of Law'. ProDemos explains the Dutch govermental system and the rule of law to students, tourists, members of political organisations and other guests. The ProDemos Visitor Centre is located directly opposite the Houses of Parliament (Binnenhof) in The Hague. From here ProDemos provides guided tours, educational programmes, debates, exhibitions, and courses.

ProDemos was established in 2010.

2.

More about...