Montesquieu Institute: from science to society

Het nieuwe coronavirus, Amsterdam


Hoe gevaarlijk is het nieuwe coronavirus, dat eind vorig jaar in China opdook? Waar komt het virus vandaan? Hoe werkt het? Krijgen wij ermee te maken en wat kunnen we er tegen doen?

Coronavirussen veroorzaken in mensen over het algemeen milde infecties van de luchtwegen. We kennen echter ook de SARS- en MERS-varianten, die ernstigere ziekten veroorzaken. Eind 2019 verscheen er in China, in de stad Wuhan, een nieuw coronavirus. Hoewel de Chinese regering strikte maatregelen nam, heeft het virus zich toch snel verspreid. Ondertussen zijn er zo’n 65.000 besmettingen en bijna 1500 sterfgevallen.

Tijdens dit symposium bespreken vier wetenschappers de verspreiding en bestrijding van het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.

Met

  • Eric Snijder, hoogleraar moleculaire virologie en hoofd van de Sectie Research van de Afdeling Medische Microbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum - Wat zijn coronavirussen?
  • Marion Koopmans, hoogleraar virologie, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam - Van spillover naar wereldwijde dreiging: wetenschap in actie
  • Aura Timen, hoogleraar respons in crises, Vrije Universiteit Amsterdam en hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding RIVM - Loopt Nederland gevaar?
  • Ab Osterhaus, hoogleraar virologie, University of Veterinary Medicine Hannover - Opties voor behandeling en preventie

Moderator van de avond is Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie bij het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.


1.

More about...