Montesquieu Institute: from science to society

College 2: Anne Bert Dijkstra over burgerschapsonderwijs (Zwolle)

Zwolle, Nederland.
© Kevin Bergenhenegouwen

Op maandag 30 september geeft hoogleraar onderwijskunde Anne Bert Dijkstra het tweede college in de collegereeks ‘Onderwijs, burgerschap & democratie in Nederland’. Tijdens deze avond kijken we naar de burgerschapscompetenties van leerlingen. Wat zijn de verschillen tussen groepen leerlingen en kan het onderwijs sociale ongelijkheid hierin tegengaan?

Collegereeks ‘Onderwijs, burgerschap & democratie in Nederland’

Eind 2018 organiseerde ProDemos samen met de Universiteit van Amsterdam in Den Haag de geslaagde en drukbezochte collegereeks ‘Onderwijs, democratie & burgerschap’. Graag willen we ook onderwijsprofessionals in het oosten van het land deze kans bieden. Daarom herhalen we deze collegereeks in september/oktober 2019, dit keer in Zwolle. Lees meer over de collegereeks op de overzichtspagina.

College 2: De rol van het onderwijs

In dit tweede college gaat Dijkstra in op de socialisatie gerichte op het sociale en maatschappelijke domein. Vanuit een beleidsmatige invalshoek geeft hij een beeld van het huidige burgerschapsonderwijs. Wat weten we eigenlijk van de burgerschapscompetenties van jongeren? Hoe kan het onderwijs daaraan bijdragen? Kan iets gezegd worden over de kwaliteit van dat onderwijs?

Aan de hand van enkele recente Nederlands en internationale studies naar burgerschapscompetenties schetst hij een beeld van de stand van zaken en uitdagingen waarvoor het burgerschapsonderwijs staat. Ook gaat Dijkstra in op de mogelijkheden voor scholen. Wat zijn effectieve manieren om burgerschapscompetenties te bevorderen? En kunnen de resultaten daarvan in kaart worden gebracht?

Anne Bert Dijkstra, foto door Jan Luursema

Anne Bert Dijkstra

Anne Bert Dijkstra is als hoogleraar onderwijskunde verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van de Academische Werkplaats Sociale kwaliteit van onderwijs. Zijn onderzoek richt zich onder meer op de relatie tussen onderwijs en burgerschapscompetenties van jongeren. Dijkstra geeft leiding aan het peilingsonderzoek naar burgerschap in het basisonderwijs (2020) en de aanstaande International Civic and Citizenship education Study (ICCS 2020/22), aan onderzoek naar effectief burgerschapsonderwijs, en was een van de programmaleiders van de laatst gehouden ICCS studie (2016).

Praktische informatie


Contents

1.

ProDemos

ProDemos is the 'House for Democracy and the Rule of Law'. ProDemos explains the Dutch govermental system and the rule of law to students, tourists, members of political organisations and other guests. The ProDemos Visitor Centre is located directly opposite the Houses of Parliament (Binnenhof) in The Hague. From here ProDemos provides guided tours, educational programmes, debates, exhibitions, and courses.

ProDemos was established in 2010.

2.

More about...