Montesquieu Institute: from science to society

Vier de Dag van Europa bij ProDemos, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen

Vier op donderdag 9 mei de Dag van Europa bij ProDemos, met de Schuman-lezing en de wandeling over het ontstaan van de Europese Unie.

Robert Schuman

Robert Schuman was een Franse staatsman en een van de grondleggers van de Europese Unie. Hij was twee keer premier van Frankrijk en is Minister van Financiën en Minister van Buitenlandse Zaken geweest. Op 9 mei 1950 legde hij de Schuman verklaring af. In deze verklaring pleitte hij voor een organisatie om Franse en Duitse productie van kolen en staal onder gemeenschappelijk beheer te plaatsen. Deze organisatie, de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, werd in 1951 opgericht. De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal legde de grondslag voor wat uiteindelijke de Europese Unie werd.

Dag van Europa

Omdat het afleggen van deze verklaring op 9 mei 1950 doorslaggevend was voor naoorlogse Europese samenwerking is 9 mei uitgeroepen tot de Dag van Europa. ProDemos staat dit jaar stil bij de Dag van Europa door aandacht te besteden aan de man waar we deze dag aan te danken hebben.

De lezing

De actuele betekenis van Schumans gedachtegoed is verrassend. Vooral omdat het de huidige problemen van populisme tot migratie mede verklaart. Het weet daarbij de vinger op de pijnlijke plek te leggen en tegelijkertijd hoop te geven om Europa weer in rustiger vaarwater te krijgen. Of dit lukt, en of het een kwestie van lange of korte adem zal zijn, hangt voor een groot deel van onszelf af.

Deze lezing is een politiek filosofische benadering die vanuit de biografie van Schuman en zijn gedachten voor Europese eenwording vorm wordt gegeven en een aanzet geeft tot nadenken over een op de mens gerichte aanpak.

De spreker

Deze lezing wordt gegeven door Margriet Krijtenburg, docent aan de Haagse Hogeschool. Aan de Hogeschool geeft ze les in Spaans en persoonlijk leiderschap. Daarnaast doet Krijtenburg onderzoek naar Europese Integratie. Ze is gepromoveerd op het proefschrift ‘Schuman’s Europe’. Dit proefschrift heeft ze ook omgezet in een kinderboek ‘De vader van Europa’.

Praktische informatie

  • Wanneer: donderdag 9 mei, 13:30 tot 14:30 uur
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem

Europawandeling

Voorafgaand aan deze lezing ben je ook van harte welkom om mee te lopen met onze Europawandeling. De wandeling begint om 12.30 uur en eindigt om 13.30 uur. Tijdens wandeling over en rond het Binnenhof vertelt Edmée Melina Hijmans aan de hand van persoonlijke anekdotes en dagboekfragmenten over haar opa, Mom Wellenstein. Wellenstein was net als Schuman een van de voorvechters van het ontstaan van de EU. Lees hier meer over deze wandeling of boek direct via deze link. Tickets voor de wandeling kosten €8,00 per stuk.


Contents

1.

ProDemos

ProDemos is the 'House for Democracy and the Rule of Law'. ProDemos explains the Dutch govermental system and the rule of law to students, tourists, members of political organisations and other guests. The ProDemos Visitor Centre is located directly opposite the Houses of Parliament (Binnenhof) in The Hague. From here ProDemos provides guided tours, educational programmes, debates, exhibitions, and courses.

ProDemos was established in 2010.

2.

More about...