Montesquieu Institute: from science to society

Wetenschap op het Bevrijdingsfestival in Den Haag

Bezoekers van het Bevrijdingsfestival in Den Haag komen dit jaar de Universiteit Leiden tegen. Vanwege haar 444e verjaardag presenteert de universiteit, die in Leiden en Den Haag gevestigd is, zich op 5 mei.

Bezoekers van het festival kunnen Science Talks van jonge wetenschappers en lezingen van Leidse politicologen volgen en met hun kinderen wetenschappelijke proefjes doen.

Programma Bevrijdingsfestival

Elk jaar trekt het Haagse Bevrijdingsfestival meer dan 70.000 bezoekers naar de hofstad. Naast de vele bands staat er nu ook wetenschap op het programma. Zoals korte praatjes over de werking van spieren, over de emoties in het puberbrein, en het ontstaan van geheime diensten na de oorlog in Silent Science Talks. Deze live-talks kun je beluisteren via een draadloze koptelefoon in een tent waar je ook kunt dansen met een Silent Disco.

In de Tweede Kamer geven twee hoogleraren politicologie een lezing. Ruud Koole spreekt over 100 jaar kiesrecht en Joop van Holsteyn over stemrecht en opkomstplicht.

Ook kinderen kunnen samen met de Universiteit Leiden ontdekken hoe leuk wetenschap kan zijn. Ze kunnen meehelpen met proefjes, in een groot electro-spel kijken hoeveel ze al weten over de universiteit en kleurplaten maken.

Tussen 12:00 uur en 23:30 uur is er op 5 mei van alles te beleven. Het programma is te vinden via onderstaande link.