Montesquieu Institute: from science to society

Politieke podcasts voor de zomer

Was het een paar jaar geleden nog een beetje een randverschijnsel, tegenwoordig is de podcast een gerespecteerd medium. Het is een beetje als Netflix: van sommige podcasts verschijnt elke week, of met een andere regelmaat, een aflevering, andere podcasts publiceren in een keer een serie, klaar om gebinged te worden. Veel gerespecteerde podcasts draaien om onderzoeksjournalistiek.

Het is dan ook niet vreemd dat veel radiozenders en kranten hun eigen podcasts hebben ontwikkeld. Soms praten ze daarin verder over een onderwerp dat veel in het nieuws was die week, andere keren worden ‘gewone’ radioreportages van journalisten na afloop als podcast beschikbaar gemaakt. Je kunt ze dan vinden via de podcastapp op je telefoon en je abonneren op je favorieten. Fijn als je een bepaalde nieuwsrubriek terug wilt luisteren tijdens je treinreis of het sporten, want je hoeft niet meer te zoeken in een ‘uitzending gemist’-achtige mediaplayer op de website.

Met de zomervakantie voor de boeg, hebben we vijf podcasts op het gebied van politiek en rechtsstaat op een rijtje gezet. Leuk om mee te beginnen, als je nog niet zo bekend bent met de podcast, maar hopelijk ook ter verdieping als je al wel een fervent podcastluisteraar bent.

  • Haagse Zaken. Haagse Zaken is de politieke podcast van NRC, waarin je elke week bijgepraat wordt over alles wat er op en rond het Binnenhof gebeurt. NRC-columniste Lamyae Aharouay ontvangt steeds andere NRC-journalisten in studio en neemt de tijd voor elk onderwerp, waardoor interessante gesprekken ontstaan.
  • Politiek op je oren. In verkiezingstijd verzorgden verschillende lokale media een podcast over de lokale verkiezingen, zoals #utrechtkiest van het AD Utrechts Nieuwsblad. Politiek op je oren is een podcast van het Leidsch Dagblad die de lokale politiek in de regio Leiden ook na de verkiezingen becommentarieert.
  • More Perfect. Deze podcast van het Amerikaanse NPR gaat over het Amerikaanse Hooggerechtshof. De podcast behandelt een aantal van de meest beslissende zaken in de geschiedenis van Verenigde Staten en doet dat op zo’n unieke manier, dat je als luisteraar steeds op het puntje van je stoel zit. Ook als je geen Amerikaan bent.
  • Making Obama. Ook biografie leent zich prima voor een podcast. Oud-president Barack Obama begon zijn politieke carrière in Chicago, dus radiostation WBEZ Chicago trommelde oud-adviseurs, mentoren en rivalen uit de stad op om ‘het begin van een president’ in kaart te brengen.
  • De Week van Kee. Veel podcasts op het gebied van actualiteiten en politiek zijn radio-uitzendingen die na uitzending apart online worden gezet. Uitblinker in het genre is De Week van Kee van BNNVARA. De reportages van politiek redacteuren Peter Kee en David ter Wilde zijn uitzonderlijk goed in elkaar gezet. Korte clips volgen elkaar in rap tempo op, waardoor je aandacht wordt vastgehouden als Kee je meeneemt naar de achtergrond van een actueel onderwerp. De makers combineren sound bites met een speelse muziekkeuze, zoals de titelsong van de tv-serie Friends bij een item over de Europese vrienden van Mark Rutt