Montesquieu Institute: from science to society

Een vertrekkend Kamerlid: beeldvorming of misvorming?

Gisteren werd melding gemaakt van het aanstaande vertrek als Tweede Kamerlid van Linda Voortman. NOS Teletekst deed dat met een bericht waarin werd verwezen naar een affaire uit 2014 over mogelijk gelekte informatie. Dat bleek toen echter al snel geen affaire te zijn.

De vraag komt dan toch op: was er nu echt niets meer te melden over een (hardwerkend) vertrekkend Kamerlid dan dat?

Voortman heeft niet alleen zeer veel Kamerdebatten gevoerd en tientallen amendementen en moties (mede) ingediend, maar was betrokken bij initiatiefwetgeving (zoals over openbaarheid van bestuur en over flexibel werken), bracht initiatiefnota's uit, kwam met een actieplan over woningen voor middeninkomens en stelde honderden Kamervragen. Bekend werd zij door haar strijd voor de positie van kinderen in het asielrecht - wat je daar inhoudelijk ook van vindt.

Dan is melding maken van één affaire, die bovendien geen affaire bleek te zijn, wel erg mager en zelfs vertekenend. Is het dan vreemd dat burgers denken: wat doen die Kamerleden eigenlijk?

Misschien moet toch eens worden nagedacht over de vraag hoe beter over het voetlicht kan worden gebracht wat Kamerleden nu eigenlijk (echt) doen.