Montesquieu Institute: from science to society

Het januarinummer van De Hofvijver: in het teken van integriteit

Monday, January 29 2018, 12:46

DEN HAAG (PDC) - Integriteitskwesties rond Kamerleden moeten een zaak zijn van de Tweede Kamer zelf. Dat bepleit hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'eert vandaag in het nieuwe nummer van De Hofvijver, de nieuwsbrief van het Montesquieu Instituut. Ook Stavros Zouridis is kritisch over de huidige aanpak van integriteitsonderzoeken. Met deze en enkele andere bijdragen over integriteit besteedt De Hofvijver aandacht aan dit actuele thema.

Bert van den Braak blikt terug op het eerste jaar van de nieuwe Tweede Kamer. Welke debatten waren opmerkelijk? En welke Kamerleden vielen op? Joost Berkhout heeft onderzocht waar parlementariërs vandaan komen, en waar ze na hun politiek carrière terechtkomen: ze maken niet altijd een sprong. Joris Gijsenbergh pleit voor een cultuuromslag in de omgang met klokkenluiders.

Europa's 'minst gewilde partner' Bulgarije staat in 2018 aan het roer van de EU: succes niet verzekerd. Komt er weer een grote coalitie in Duitsland? Merkel hoopt met Pasen een regering te presenteren. En het wordt een spannend jaar voor Polen en de EU, die ruziën over de rechtsstaat.