Montesquieu Institute: from science to society

Duurzaam beheer van Europese bossen, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
date February 19, 2018 16:00 - 18:15
city Den Haag
location Auditorium Campus Schouwburgstraat (Den Haag) - Universiteit Leiden, Schouwburgstraat 2, 2511 VA Den Haag Show location
attending W. (Wim) van Saarloos et al.
organisation Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Als het gaat om beheer en gebruik van onze - Europese - bossen spelen er in steeds sterkere mate tegenstrijdige belangen. Zo is er bijvoorbeeld een spanningsveld tussen de groeiende vraag naar biomassa uit de bossen en het belang dat deze biomassa voor het bos zelf heeft voor de vruchtbaarheid van de bodem en biodiversiteit. Hoe kunnen we op een duurzame manier de diverse functies van onze bossen beheren, zodat die ons optimale sociale, milieu- en economische voordelen opleveren?

De EASAC, het adviesorgaan van Europese academies van wetenschappen, heeft afgelopen jaar een rapport uitgebracht waarin ze pleit voor een integrale visie en nieuwe instrumenten voor het duurzame beheer van de Europese bossen. Dit symposium, dat voortbouwt op het EASAC-rapport, wil een bijdrage leveren aan evidence-based nationaal beleid op het gebied van bosbeheer en energie.

Sprekers

  • Wim van Saarloos, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen - Opening en inleiding
  • Gert Jan Nabuurs, Wageningen Universiteit en Research Center - Main findings EASAC report ‘Multi-functionality and Sustainability in the European Union's Forests’ - can we implement Climate Smart Forestry?
  • Christina Moberg, Royal Swedisch Academy of Sciences - Impact of EASAC report in Sweden
  • Andrea Ramirez Ramirez, Technische Universiteit Delft - Use of wood as a raw material in a biobased economy
  • Richard van den Sanden, DIFFER - Sustainable energy generation in the future

1.

More about...