Montesquieu Institute: from science to society

De Nieuwe Mens: versmelting van mens en techniek: een volgende stap in de evolutie?, Amsterdam

Amsterdam
© PDC

Paradisolezing door Vincent Icke (hoogleraar theoretische sterrenkunde Universiteit Leiden, bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam, en beeldend kunstenaar), Reisbureau Einstein - over homo cosmicus en buitenaardse buren.

Met raketten die bijna zo snel gaan als het licht kunnen we het hele Heelal bereizen. Naar onze sterrenburen, naar het centrum van de Melkweg, naar sterrenstelsels op een miljard lichtjaar afstand. Maar zijn wij alleen in het Heelal? Sterrenkundigen hebben al duizenden planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Zijn er exoburen daarginds? Slimmer dan wij? Vriend of vijand? Is een exobeschaving echt beschaafd?

Paradisolezingen 2018

Technologische vernieuwingen grijpen, in een steeds hoger tempo, diepgaand in op ons mens-zijn. Technologieën die tot voor kort nog voor onmogelijk werden gehouden, zijn inmiddels bijna normaal: zelfrijdende auto's, optimalisatie van het menselijk lichaam, zelflerende algoritmes en computers die zo 'menselijk' zijn dat ze vrijwel niet meer van echte personen zijn te onderscheiden. Mens en machine versmelten steeds verder met elkaar. Hoe ziet de mens 2.0 eruit? Wat is technisch mogelijk (wat kan?) en wat zijn de ethische en morele consequenties van deze technische mogelijkheden (wat mag?)? In de Paradisolezingen 2018 gaan zeven topwetenschappers in op de vraag hoe technologie ons leven in de nabije toekomst zal vormgeven.

Locatie

Zondagochtenden van 11.00 tot 13.00 uur, Paradiso, Weteringschans 6, Amsterdam (zaal open om 10.30 uur).

Kaarten

Toegangskaarten kosten € 12,- per persoon. Vrienden van Verstegen & Stigter en VPRO-leden betalen € 10,- p.p.; studenten € 5,-.

BESTEL KAARTEN

Organisatie

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Kennislink, de KNAW, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Museum Boerhaave en de VPRO.


1.

More about...