Nieuw met stip

Paul Lucardie

In de aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen heeft Paul Lucardie vanaf oktober 2016 in een aantal bijdragen in de Hofvijver korte portretten van een aantal nieuwe partijen gegeven. Zijn keuze 'nieuwkomers met stip' is gebaseerd omdat in Lucardies ogen deze partijen om verschillende redenen relatief iets meer kans op een zetel maken dan hun concurrenten. Zij weten zich een duidelijk strijdpunt toe te eigenen (issue ownership in politicologen jargon) dat hen onderscheidt van de rest en dat kiezers aanspreekt, ze beschikken over bekende kandidaten en krijgen relatief veel publiciteit of weten andere hulpbronnen aan te boren (geld, leden, contacten).

  • Nieuw met stip (1): De politieke beweging DENK

    DENK werd opgericht door de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, die zich in november 2014 hadden afgescheiden van de PvdA omdat ze andere opvattingen koesterden over het integratiebeleid. De directe aanleiding vormde de kritiek van vice-premier Asscher op de rol van organisaties van Turkse Nederlanders en hun banden met de Turkse overheid. Op een persconferentie in Den Haag op 9 februari 2015 presenteerden Kuzu en Öztürk de nieuwe partij.

  • Nieuw met stip (2): Voor Nederland (VNL)

    VNL werd op 28 mei 2014 opgericht door de Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren, die beiden de fractie van de PVV hadden verlaten omdat ze sommige standpunten van die partij te extreem maar ook (in sociaaleconomisch opzicht) te links vonden. In een korte beginselverklaring beschreven ze de nieuwe partij als 'klassiek-liberaal': 'wij streven naar meer vrijheid, meer welvaart en meer veiligheid'. De partij betitelde zichzelf ook als 'netter dan de PVV, rechtser dan de VVD'.

  • Nieuw met stip (3): Forum voor Democratie

    Thierry Baudet, de gepromoveerde jurist en publicist die de partij heeft opgericht, behoorde in 2013 tot de initiatiefnemers van het burgerinitiatief tegen het verdrag van de EU met Oekraïne. Dankzij dit burgerinitiatief werd hierover in april 2016 een referendum gehouden waarbij een meerderheid van de opgekomen kiezers het verdrag afwees. In de aanloop naar het referendum had Baudet het Forum voor Democratie opgericht, dat als denktank echter ook een breder doel zou moeten dienen: de vernieuwing van de democratie in Nederland. Het Forum organiseerde openbare debatten in Amsterdam en andere steden.

  • Nieuw met Stip (4): Piratenpartij

    De Piratenpartij is officieel op 10 maart 2010 naar Zweeds voorbeeld opgericht, al bestond ze officieus al sinds 2006. Ze is aangesloten bij de Pirate Parties International, die circa 60 leden telt, waarvan sommige in het parlement van hun land of deelstaat zetels hebben verworven, o.a. in Duitsland en recentelijk in IJsland. De Nederlandse Piratenpartij is daar nog niet in geslaagd, in 2010 haalde ze 0,11% en in 2012 0,32% bij de Tweede Kamerverkiezingen.