Montesquieu Institute: from science to society

Wim Voermans voorziet grote ongelukken als PVV-plan voor bindende referenda wordt ingevoerd

Thursday, September 15 2016, 10:34

DEN HAAG (PDC) - Afgelopen dinsdag presenteerde de PVV een plan om voortaan vier keer per jaar naar de stembus te gaan voor een bindend referendum. De onderwerpen van de referenda mogen door de bevolking worden aangedragen.

Een verbod op hoofddoekjes? Uitstappen uit de Europese Unie? Elk onderwerp is mogelijk wat de PVV betreft.

Hoogleraar staats- en bestuursrecht en fellow van het Montesquieu Instituut Wim Voermans voorziet grote ongelukken als het PVV-plan in een keer wordt ingevoerd. Volgens Voermans trekt de PVV een 'valse parallel' met Zwitserland, waar de referendumcultuur zich ruim 150 jaar heeft kunnen ontwikkelen. Hij geeft aan dat het uitvoeren van deze plannen tot grote instabiliteit in Nederland kan leiden en bepleit daarom meer raadgevende referenda, zodat Nederland een referendumcultuur kan ontwikkelen.

Het is nog niet uitgesloten dat Nederland een bindend referendum krijgt over nieuwe wetgeving. De Eerste en Tweede Kamer hebben al ingestemd met een voorstel hierover van D66, PvdA en GroenLinks. Dit vereist wel een wijziging van de Grondwet, dus moet er in de volgende zittingsperiode in beide Kamers een tweederde meerderheid voor zijn.

Bron: NRC Handelsblad