Reggesteyn College wint Grondwetdag Challenge

maandag 4 april 2016, 16:00
Prijswinnaars Grondwetdag Challenge 2016: Reggesteyn College uit Nijverdal © fotograaf: Bart van Vliet/ProDemos

DEN HAAG (PDC) - Het Reggesteyn College uit Nijverdal heeft zaterdag de Grondwetdag Challenge gewonnen. De jaarlijkse challenge heeft tot doel scholieren te betrekken bij de Grondwet. Dit jaar werd de Nationale Ombudsman uitgelicht. De organisatie van het evenement lag bij het Montesquieu Instituut, ProDemos, Tilburg University, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeente Den Haag.

In de Oude Zaal van de Tweede Kamer gingen acht teams van scholieren uit het hele land zaterdag in debat over hun ideeen voor de Nationale Ombudsman. Het winnende idee van het Reggesteyn College was om zeven ombudsmannen te installeren: elk met een eigen beleidsterrein. Zo moet er naast de Kinderombudsman en Veteranenombudsman ook een Ombudsman voor Financien, voor Decentrale Overheden, voor Justitie en voor Sociale verzekeringen komen. Alle overige klachten komen terecht bij de Nationale Ombudsman, die tot Residu Ombudsman werd omgedoopt.

De prijs ging naar Nijverdal vanwege de brutaliteit om de Nationale Ombudsman om te zetten in Residu Ombudsman. Juryvoorzitter en Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen lichtte toe dat de prijs ook aan de school werd toegekend vanwege de onderlinge samenwerking en omdat de scholieren de consequenties van hun voorstellen goed hadden doordacht.

Veel ideeëen hadden betrekking op het verbeteren van de bekendheid van het instituut. Ook waren er scholen met voorstellen om de ombudsman eerder in het besluitvormingsproces te betrekken of om een immigratieombudsman te installeren. Tenslotte waren er plannen om de ombudsman de mogelijkheid te geven boetes op te leggen of om de naam te wijzigen in het onzijdige 'ombudspersoon'.

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk overhandigde de scholieren de prijs: een tegoedbon voor een viprondleiding door de Tweede Kamer en een persoonlijk gesprek met de Nationale Ombudsman.