Timbuktu: film & debat

vrijdag 11 september 2015, 14:58
Wouter Dol, Aart van der Heide en Roelof van Laar

DEN HAAG (PDC) - In aanloop naar de Nacht van de Dictatuur organiseerde het Montesquieu Instituut in samenwerking met het Filmhuis op 10 september 2015 een filmavond over de oorlogssituatie in Mali. Na afloop van de film Timbuktu werd er met Aart van der Heide (consultant voedselzekerheid en deskundige Mali), Wouter Dol (Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie) en Roelof van Laar (PvdA-Kamerlid) gesproken over de problemen en oplossingen van het conflict.

In de Tweede Kamer werd er eerder die dag nog gesproken over Mali. De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen raadde iedereen aan om Timbuktu te gaan kijken. De film geeft namelijk een bijzonder beeld weer van het dagelijks leven van een lokale bevolking die leeft onder de terreur van een fundamentalistisch bewind.

Na afloop van de vertoning ontstond er al snel een discussie over de consequenties van de val van Libisch dictator Khadaffi en over de vraag of het westen neokolonialistisch handelt door in te grijpen in Mali. Veel mensen in de zaal kregen na afloop van de film het woord, wat de avond erg levendig maakte.