Montesquieu Institute: from science to society

Verkiezingen Europees Parlement: opkomst om 17:30 gelijk aan 2009

Thursday, May 22 2014, 18:59

DEN HAAG (PDC) - De opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement

was rond 17.30 uur gelijk aan de opkomst 5 jaar geleden: 24 procent. Dat meldde onderzoeksbureau Ipsos via Twitter. Om half vier lag de opkomst nog op 19 procent; drie procent minder dan bij de EP-verkiezingen in 2009. In 2009 bracht uiteindelijk 36,8 procent van kiesgerechtigden hun stem uit. Vanochtend was de opkomst bij de verkiezingen ook gelijk aan die in 2009.

Bij enkele van de grotere NS-stations waar gestemd kan worden ontstonden er soms korte rijen met wachtende kiezers. In de middag verschenen er op internet juist foto's van lege stemlokalen.

Zo'n 13 miljoen Nederlanders mogen vandaag hun stem uitbrengen op de kandidaten voor het Europees Parlement. Ook Groot-Brittannië gaat vandaag naar de stembus. De andere 26 lidstaten gaan deze vrijdag, zaterdag of zondag naar de stembus. Om te voorkomen dat de uitslagen van landen waar al gestemd is de stemming in andere landen zou kunnen beïnvloeden wordt de precieze uitslag pas zondagavond om elf uur bekend gemaakt.

Vanavond om negen uur presenteert onderzoeksbureau Ipsos wel al een exitpoll op basis van onderzoek onder 40.000 stemmers.

Bron: ANP, NOS