Montesquieu Institute: from science to society

Conferentie: Was Maastricht het begin of het einde?

Maastricht
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC

EU-kopstukken 20 jaar na Verdrag terug in Maastricht voor conferentie

Op 7 februari 2012 viert de Europese Unie (EU), opgericht met de ondertekening van het Verdrag van Maastricht, haar twintigste verjaardag. Op dit moment staat de EU voor de grootste uitdaging in haar geschiedenis: niet alleen de Euro moet gered worden, maar ook de Unie zelf.

De Universiteit Maastricht (UM) organiseert in samenwerking met de Gemeente Maastricht op 7 en 8 februari 2012 de internationale conferentie ‘The Maastricht Treaty: Taking Stock After 20 Years’. EU-prominenten die twintig jaar geleden over het Verdrag onderhandelden, zoals oud-premier Wim Kok, Enrique Baron Crespo (destijds voorzitter Europees Parlement) en Henning Christophersen (toenmalig vice-voorzitter Europese Commissie onder Jacques Delors), nemen de erfenis van het Verdrag onder de loep en analyseren de toekomstperspectieven van de Euro en de EU.

De conferentie wordt afgesloten met een keynote speech van Parag Khanna, auteur van de internationale bestseller ‘How to run the world’ en voormalig adviseur van Barack Obama.

De conferentie gaat op 7 februari van start met een rondetafeldiscussie tussen Wim Kok, Enrique Baron Crespo en Henning Christophersen, die met elkaar in debat treden over de relevantie en historische betekenis van het Verdrag en de rol van EU-leiders toen en nu. Ook wordt teruggeblikt op de EU-top die afgelopen maandag in Brussel plaatsvond. De discussie, die tevens wordt bijgewoond door een aantal EU-ambassadeurs, vindt plaats in de Statenzaal van het Gouvernement aan de Maas, waar in 1992 het Verdrag van Maastricht ondertekend werd.

Op woensdag 8 februari vinden paneldiscussies plaats met vooraanstaande Europese en Amerikaanse academici en beleidsexperts die antwoorden proberen te vinden op vragen als: Was het Verdrag van Maastricht het begin of het einde? Had de Eurocrisis voorkomen kunnen worden door destijds andere of meerdere voorwaarden op te nemen in het Verdrag, of staat de crisis los van de verdragvoorwaarden?

En in welke mate moet het economische beleid van de EU gecentraliseerd worden, nu het monetair beleid gecentraliseerd is in de EMU-landen? Hoe kan dit bereikt worden? Of is het al te laat? En is een multi-level EU of zelfs een verdeeld EU onvermijdelijk, als gevolg van de Eurocrisis en het begrotingspact?

De conferentie wordt afgesloten met de keynote speech ‘Europe: The next twenty years’ van Parag Khanna (New America Foundation en European Council on Foreign Relations). Dr. Khanna, politiek strateeg, wereldreiziger en internationaal beststellerauteur, is voormalig adviseur van Barack Obama’s presidentiële campagne in 2008. Op zijn dertigste werd Khanna in Esquire genoemd als een van de 75 meest invloedrijke mensen van de 21ste eeuw.

Voor registratie en meer informatie over het programma en de sprekers, ga naar de conferentiewebsite.

Noot voor de pers:

U bent van harte welkom de conferentie bij te wonen. Toegang is open en gratis, aanmelding is wel verplicht. Daarvoor en/of voor meer informatie kunt u contact opnemen met dr. Michael J. Geary, tel. 043 3882757 of e-mail m.geary@maastrichtuniversity.nl

De afdeling Marketing and Communications van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@maastrichtuniversity.nl . Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet:

www.maastrichtuniversity.nl/pers . Zie ook het Online Magazine voor interessant onderzoek aan de UM.