Masterclass 2011 Montesquieu Instituut

De Masterclass 2011 van het Montesquieu Instituut - thema: Europa - is afgerond: diploma’s en prijzen in de zaal van de Eerste Kamer.

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Diplomauitreiking

Slotbijeenkomst Masterclass 2011 Eerste Kamer

In januari van dit jaar werden uit 68 aangemelde gegadigden 22 studenten geselecteerd voor deelname aan de Masterclass 2011 van het Montesquieu Instituut.  Op 16 juni 2011 werden in de zaal van de Eerste Kamer de diploma´s van de Masterclass uitgereikt aan de studenten die deze met succes hebben afgerond. 

De serie colleges was gewijd aan het fenomeen agenda setting op het Europese politieke toneel. Vraag was of en zo ja, in hoeverre de nationale parlementen instaat zijn om op bepaalde onderwerpen de Europese besluitvorming daadwerkelijk te beïnvloeden.   Tijdens de Masterclass  trad een rij van deskundigen, waaronder meerdere fellows van het Montesquieu Instituut als docent op. Een studiereis naar aan Brussel, waar bezoeken werden gebracht aan het Europees en Vlaamse parlement en  maakte deel uit van het programma. Tevens werd een tweetal colleges gegeven waarin werd ingegaan op de rol van de Europese Commissie.

Ieder jaar wordt tussen januari en juni een nieuwe Masterclass georganiseerd waarin actuele onderwerpen door academici en praktijkdeskundigen worden behandeld.

Als in 2012 het Montesquieu Instituut vijf jaar bestaat zal voor de vijfde keer een Masterclass worden georganiseerd.

2.

Prijzen

bijeenkomst Eerste Kamer 16 juni 2011 - 158

De vierde keer dat de prijzen van het Montesquieu Instituut werden uitgereikt besloot de jury voor de beide scriptie prijzen, Bachelor en Master, categorieën naast de prijs ook twee eervolle vermeldingen uit te reiken. De jury bestond uit stafleden van drie partners van het Montesquieu Instituut, de Universiteiten van Leiden, Maastricht en Nijmegen, en een vertegenwoordigster van de Europese Beweging.

Tijdens de prijsuitreiking in de Eerste Kamer op 16 juni 2011 bleek dat de ingezonden scripties en artikelen een grote verscheidenheid aan onderwerpen beschreven. Onder andere kwamen aan de orde: het buitenlands beleid van de EU, de Europese defensiemacht, de uitbreiding van de EU, het EVRM, de verhouding tussen het Europese Hof en het Duitse Grondwettelijk Hof als het vormen van een grondwet kwamen in de scripties en artikelen aan de orde.

Aanmelding voor deelname aan de Montesquieu  Wedstrijden staat open voor studenten die hun BA of Ma scriptie hebben geschreven en deze met een 8 hebben beoordeeld gezien. Voor de Europa kunnen door Aio´s geschreven en gepubliceerde artikelen worden ingezonden. De wedstrijden lopen poer kalenderjaar. 

Wanneer het Montesquieu Instituut in 2012 vijf jaar bestaat zullen voor de vijfde keer de Montesquieu Prijzen worden uitgereikt.