Montesquieu Institute: from science to society

Tjeenk Willink: laat VVD, CDA en PVV verder onderhandelen

Monday, September 13 2010, 12:31

Informateur Tjeenk Willink heeft de Koningin geadviseerd de onderhandelingen over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV voort te zetten, onder leiding van informateur Opstelten.

Tjeenk Willink constateert dat het kabinet soms aangewezen zal zijn op wisselende meerderheden in de Tweede kamer. Hij adviseert Opstelten na te gaan of ook andere partijen steun willen geven aan bepaalde belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld de 'Europese agenda'.

PvdA-fractievoorzitter Cohen heeft al aan Tjeenk Willink laten weten dat "het kabinet er niet op voorhand vanuit kan gaan dat zijn fractie het kabinet aan een meerderheid helpt in gevallen waarin er onvoldoende steun is.'' De PvdA zou vorige week bovendien een strategie hebben vastgesteld waarin de partij van eigen standpunten moet afwijken als de fractie daarmee de kans heeft om het rechtse kabinet te laten vallen.

Voorzitter Van der Linden van de Eerste Kamer heeft Tjeenk Willink in een gesprek laten weten dat de senaat grotendeels dezelfde rechten heeft als de Tweede Kamer, maar dat het politieke primaat bij de Tweede Kamer ligt. De Eerste Kamer ziet de toetsing van de kwaliteit van wetgeving als haar eerste

taak. Daarbij speelt ook een toetsing aan de Nederlandse Grondwet en internationale verdragen een rol.

bronnen: advies Tjeenk Willink; ANP