Te veel of juist te weinig democratie?

vrijdag 3 september 2010, 9:39

Woensdag 1 september is de Montesquieu Zomerconferentie 2010 afgesloten met een expertseminar over vertrouwen in de politiek. De conclusie? Wellicht zit er fundamenteel iets fout in onze democratie. De meest courante oplossing: de politiek moet anders.

Tijdens de drie seminars onder leiding van ervaren gespreksleiders gingen experts in debat over verschillende punten rond de vertrouwensvraag: Wat betekent populisme voor het vertrouwen, hoe moeten parlementariërs zich opstellen en hoe werkt 'Brussel' door op de Nederlandse agenda?

Gespreksleider Yvonne Zonderop wist vervolgens in het plenaire debat in een volle Eerste Kamer de lijnen samen te brengen. Aan de hand van fragmenten van de documentaire 'Na de democratie' van VPRO-televisiemaker Chris Kijne werden de opmerkingen uit de seminars plenair uitgewerkt. Daar bleek dat er twee tegengestelde diagnoses mogelijk zijn: het gebrek aan vertrouwen kan voortkomen uit een te grote participatie in de democratie van de burger, of juist uit een te grote afstand tussen kiezer en gekozene.

Het Forum voor Democratische Ontwikkeling en het Montesquieu Instituut organiseerden deze middag in het kader van de Montesquieu Zomerconferentie 2010: 'Bouwen aan Vertrouwen'.