Discussiebijeenkomsten over de Staat van de Parlementaire Democratie

plenaire zaal vanaf bovenkant

Om voort te bouwen op de zelfreflectie van de Tweede Kamer uit 2009, die uitmondde in het rapport 'Vertrouwen en zelfvertrouwen', organiseerden het Montesquieu Instituut en het dagblad Trouw in de maanden maart en april van 2010 drie discussiebijeenkomsten in Den Haag. Tijdens deze bijeenkomsten gingen wetenschappers, Kamerleden, pers en andere belangstellenden met elkaar in discussie over de staat van het parlement en de parlementaire democratie in Nederland.

Alle bijeenkomsten werden geleid door Hans Goslinga, politiek columnist van het dagblad Trouw.

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Politiek zonder beleid, beleid zonder politiek

De eerste bijeenkomst onder de titel 'politiek zonder beleid, beleid zonder politiek' vond plaats op maandag 8 maart 2010 in Den Haag.

De discussie werd ingeleid door Jan-Willem Holtslag, adviserend lid van de WRR en voormalig secretaris-generaal van BZK, en Roos Vermeij, lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid.

2.

Wint het Parlement aan gezag en effectiviteit als het meer onderzoekend wordt?

De discussie werd ingeleid door Luc Verhey, Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Universiteit van Maastricht/directeur Montesquieu Instituut Maastricht en Tweede Kamerlid van de VVD, Stef Blok. Deze discussie vond plaats op 12 april 2010.

Lees ook: artikel Luc Verhey in dagblad Trouw over parlementair onderzoek.

3.

Het goede Kamerlid

De discussie werd ingeleid door toenmaling minister Donner en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van Advies van het Montesquieu Instituut, Joop van den Berg. Daarna leidde Hans Goslinga van dagblad Trouw de discussie. De discussie vond plaats op 17 mei 2010.