Montesquieu Institute: from science to society

Christiane F. raakte weer verslaafd in Amsterdam

Source: Radio Netherlands Worldwide (RNW), published on Wednesday, August 13 2008.
Auteur: Laurens Boven

Christiane F. is weer in het nieuws. Eind jaren zeventig werd ze als piepjonge heroïneverslaafde en kinderprostituee wereldberoemd dankzij het boek Wir Kinder vom Bahnhof Zoo. Kort geleden is Christiane, inmiddels 46 jaar oud en moeder, weer teruggevallen in haar oude drugsverslaving. Een verblijf in Amsterdam gooide haar leven overhoop.

<table border="0" align="left" style="line-height:

"De jongen is ondergebracht in een opvanghuis. We hebben contact met de grootouders over wat er nu moet gebeuren." De woordvoerster van de jeugdzorg in Potsdam, even buiten Berlijn, is opvallend open over de situatie waarin Christiane Felscherinow en haar 11-jarige zoon zich bevinden. Vanwege problemen met drugs en vanwege haar psychische toestand kan ze niet meer voor haar kind zorgen. Of Christiane ooit weer de ouderlijke macht terugkrijgt, is ongewis.

Het verhaal staat in alle Duitse kranten. Zoveel interesse brengt de pers doorgaans niet op voor de lotgevallen van een drugsverslaafde moeder en een zoontje. Maar het gaat dan ook niet om zomaar een vrouw. Het gaat om Christiane F. De vrouw die als 16-jarig meisje wereldberoemd werd dankzij het boek Wir Kinder vom Bahnhof Zoo.

Heroïne

Het boek sloeg dertig jaar geleden in als een bom. Het opende niet alleen in Duitsland maar in de hele wereld de ogen voor de verwoesting die heroïne aanrichtte onder jongeren in de grote steden. Bahnhof Zoo werd vijftien keer vertaald, de film werd een doorslaand succes.

Als je het boek leest of de film ziet (te vinden op Youtube), zou je willen vergeten dat het gaat om een waargebeurd verhaal. We zien hoe Christiane F. als jong meisje in contact komt met de Berlijnse drugsscene. Hoe ze verslaafd raakt aan heroïne en op de ‘Babystrich' achter het treinstation als kinderprostituee haar geld verdient. We zien hoe ze steeds verder afglijdt terwijl vrienden sterven.

Discipline

Het verhaal eindigt hoopvol. Christiane is weg uit Berlijn en clean. Inderdaad bood het commerciële succes van het boek en de film haar een mogelijkheid om uit de drugswereld te vluchten. Maar niet voor lang. Als wereldberoemde verslaafde kwam ze in aanraking met de internationale drugsscene. Jaren van verslaving en afkicken volgden elkaar op. Tot ze eind jaren negentig zwanger werd. Van een ex-verslaafde, dat wel. Maar de hoop was dat een kind discipline zou brengen in haar leven. Dat ze af kon blijven van de drugs.

Inderdaad zei Christiane vorig jaar in een interview met de Duitse tv-zender ARD al jaren clean te zijn. Haar gezin stond onder toezicht van de jeugdzorg en ze deed mee aan een methadonprogramma. Maar kort geleden ging het toch mis. Onduidelijk is waarom, maar feit is dat ze begin dit jaar met een vriend en haar zoon naar Amsterdam vertrok. Daar, zo vertelde de vriend aan een van de Duitse boulevardkranten, ging het helemaal fout. "Ze lag wekenlang ongewassen op bed, dronk en blowde veel." Haar zoon werd verwaarloosd en bracht hele dagen door met een playstation.

Opvanghuis

Tijdens een kort bezoek aan Duitsland greep de jeugdzorg in en plaatste de zoon in een opvanghuis. Waar Christiane nu is, is onduidelijk. Misschien in Amsterdam, maar waarschijnlijk in Berlijn, weer terug in haar oude drugswereld. Die is trouwens een paar kilometer verhuisd, van Bahnhof Zoo naar U-Bahnhof Kottbusser Tor.


Met dank overgenomen van Radio Netherlands Worldwide (RNW).
banner Station Europa