Montesquieu Institute: from science to society

D.J.G. (Dion) Graus

foto D.J.G. (Dion) Graus
vergrootglas
bron: Tweede Kamer
Source: Parlement.com.

Dion Graus (1967) is sinds 30 november 2006 lid van de Tweede Kamerfractie van de PVV. Hij was presentator van een dierenprogramma op de commerciële zender TV Limburg. De heer Graus woont in Heerlen. Hij houdt zich in de Tweede Kamer vooral bezig met midden- en kleinbedrijf, landbouw, mainports, banken en financieel toezicht. De heer Graus was lid van de parlementaire onderzoeks- en enquêtecommissie kredietcrisis.

PVV
in de periode 2006-heden: lid Tweede Kamer

1.

First names

Dion Jean Gilbert (Dion)

2.

Personal data

Place and date of birth
Heerlen, 19 March 1967

3.

Party/Movement

Party/Parties
PVV (Partij voor de Vrijheid)

4.

Main functions and occupations

  • manager "Nutraceuticals Chassot/ Vétoquinol", Franse producent van diergeneesmiddelen, from 1 June 2002 until 4 June 2003
  • presentator en producent bij TV Limburg (commerciële regionale zender), from 2003 until August 2006
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, from 30 November 2006

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Other positions

Derived functions (2/3)
  • lid Parlementaire Enquêtecommissie Financieel Stelsel (Tweede Kamer der Staten-Generaal), from 16 November 2010 until 8 November 2011
  • ondervoorzitter themacommissie Dierhouderij (Tweede Kamer der Staten-Generaal), from 18 November 2010 until 14 June 2011

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

6.

Education

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activities

as Member of the Parliament (2/5)
  • Maakt zich met name sterk voor het bestrijden van dierenmishandeling en voor dierenwelzijn. Bij de ruim zestig door hem als eerste ondertekenaar aangenomen moties waren er over strengere bestraffing van stroperij en van illegaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, over controles bij dierproeven en over het tegengaan van handel in ivoor.
  • Diende in 2019 samen met zijn fractiegenoten Alexander Kops en Roy van Aalst een initiatiefwetsvoorstel in houdende een noodregeling over stikstof. Het wetsvoorstel werd door de Tweede Kamer verworpen. (35.333)

In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.

8.

Miscellaneous

algemeen (3/7)
  • Zijn ex-echtgenote deed aangifte van mishandeling door hem, maar het OM seponeerde in 2003 de zaak vanwege gebrek aan bewijs. Nadat de ex-vrouw in 2007 hierover bij het Gerechtshof in Den Bosch een klacht had ingediend, zond de Maastrichtse hoofdofficier een ambtsbericht uit waarin werd gesteld dat ten onrechte was geseponeerd. Vanwege het tijdsverloop werd er echter vanaf gezien alsnog tot vervolging over te gaan (zie NJD, 9 september 2011).
  • Volgens artikelen in NRC Handelsblad, De Limburger en het Limburgs Dagblad in december 2006 op basis van gesprekken met zakenrelaties en ex-werkgevers was hij geen manager bij een diergeneesmiddelenfirma geweest, maar dierenartsbezoeker en had hij zich ten onrechte voorgedaan als dierenarts. Verder zou er sprake geweest zijn van onjuiste declaraties. De betrokkenen weigerden in te gaan op zijn dringende verzoeken de afgelegde verklaringen in te trekken.
  • Leverde eind februari 2007 een dossier aan, waarin hij zich tegen de meeste van deze beschuldigingen verdedigde. Zijn fractievoorzitter Geert Wilders noemde deze verdediging afdoende, maar het rapport is niet openbaar gemaakt.

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

9.

Extended version

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.