Impasse dreigt in kabinetsformatie

woensdag 24 mei 2017, 14:20
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - D66 wil niet nog een keer met de ChristenUnie praten, nadat gisteren bleek dat er voor die twee partijen onvoldoende basis is voor samenwerking. VVD en CDA willen nog een keer met beide partijen om tafel, maar Alexander Pechtold voelt daar niet voor.

Daarmee dreigt er een impasse in de formatie van een kabinet met het zogenoemde 'motorblok' (VVD, CDA en D66). De PvdA heeft eerder laten weten niet als vierde partij te willen aanschuiven en de poging met GroenLinks mislukte.

Gisteren heeft Mark Rutte, die in de Eerste Kamer had Oekraïne-verdrag verdedigde, nog contact gehad met informateur Edith Schippers. De verwachting is dat onder haar leiding overleg plaats zal vinden over hoe het nu verder moet.

Schippers heeft laten weten dat ze vandaag nog niet met haar eindverslag van de laatste formatiepoging zal komen. De aankomende weken zet ze haar werkzaamheden als informateur gewoon voort.

Na het weekend zullen de gesprekken hervat worden. De Tweede Kamer wil, op voorstel van Lodewijk Asscher, een debat over de vastgelopen formatie, 'Met potlood inplannen dinsdag lijkt me goed, maar dan moet het verslag er wel zijn.' aldus Rutte. Hij wil echter niet dat de Kamer een opdracht daartoe geeft. 'Het moet wel af zijn.'

Bron: ANP