Nieuwe Hofvijver met nieuws en achtergronden over kabinet, Troonrede en Europa

dinsdag 30 september 2014, 14:54

DEN HAAG (PDC) - 'De opvallende electorale zwakte van de PvdA dreigt steeds meer een levensbedreigend probleem voor het kabinet te worden', stelt Gerrit Voerman in de onlangs verschenen editie van de Hofvijver. De onevenwichtigheden in het kabinet komen ook aan bod in de analyse van Simon Otjes over de uitblijvende belastinghervormingen. De spanningen rondom de demonstraties van IS komen ter sprake in een analyse van Berend Roorda over de betogingsvrijheid in Nederland. 

In de column van deze maand analyseert Wytze van der Woude het tweehonderd jaar oude instituut van de Troonrede en legt uit waarom de Troonrede nog steeds uitstekend in onze tijd past. Max van Weezel geeft een kijkje achter de schermen voor én na het embargo rondom Prinsjesdag. Verder signaleert Marianne van Leeuwen dat er zelden zoveel aandacht voor veiligheid is geweest in de Troonrede als nu. 

Deze Hofvijver doet tevens een verslag van twee wetenschappelijke onderzoeken. De oratie van Arco Timmermans geeft meer inzicht in 'stille lobby in Den Haag'. Petya Alexandrova onderzocht voor haar proefschrift de totstandkoming van de agenda van de Europese Raad

Europa komt verder aan bod in de reeks over Europa en de lidstaten, waarin Menno Spiering antwoord geeft op de vraag waarom die Britten toch zo Euro-scpetisch zijn. Aalt Willem Heringa pleit voor een Europese begrotings- en mededingingssautoriteit. Tenslotte geeft Jonathan Holslag een voorbeschouwing op zijn bijdrage aan de Europalezing 2014.