Montesquieu Institute: from science to society

Dr. F. (Federica) Mogherini

foto Dr. F. (Federica) Mogherinivergrootglas Federica Mogherini (1973) is sinds 1 november 2014 Hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands en defensiebeleid van de EU en lid van de Commissie-Juncker. Zij was in 2014 minister van Buitenlandse Zaken van Italië. Mevrouw Mogherini is lid van de Democratische Partij (DP) en werd in 2008 Kamerlid. Zowel in de Kamer als in de staf van DP-voorzitter Renzi hield zij zich bezig met buitenlands beleid, Europese zaken en defensie.

in de periode 2014-heden: lid Europese Commissie, Hoge Vertegenwoordiger gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid, beoogd Hoge Vertegenwoordiger gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid, vicevoorzitter Europese Commissie

1.

First name

Federica (Federica)

2.

Personal data

Place and date of birth
Rome (Italië), 16 June 1973

3.

Party/Movement

Party
PD (Partito Democratico, Democratische Partij) (centrumlinks)

4.

Main functions and occupations

Main functions and occupations
  • medewerker Walter Veltroni, burgemeester van Rome
  • stafmedewerker Walter Veltroni, partijvoorzitter PD, from November 2007 until 2008
  • lid Kamer van Afgevaardigden, from 2008 until 2014 (voor Veneto, vanaf 2013 voor Emilia-Romagna)
  • stafmedewerker PD voor gelijke kansen, from 24 February 2009 until 9 December 2013 (benoemd door partijvoorzitter Franceschini)
  • stafmedewerker PD voor Europese betrekkingen, from 9 December 2013 until 21 February 2014 (benoemd door partijvoorzitter Rienzi)
  • minister van Buitenlandse Zaken en internationale samenwerking, from 21 February 2014 until 1 November 2014 (kabinet-Rienzi)
  • vicepresident en Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands en Defensiebeleid, from 1 November 2014 (Commissie-Juncker)

5.

Other positions

Previous
  • vicepresident Italië-VS-Foundation

Derived functions
vicevoorzitter Italiaanse delegatie naar de NAVO-assemblee

6.

Education

Academic education
  • politicologie (Dr.), Sapienza Universiteit te Rome

7.

Miscellaneous

Private life
Zij was actief in de Italiaanse Communistische Jeugdfederatie (FGCI) en lid van de nationale raad van de Linkse Democraten. Bij die laatste organisatie hield zij zich bezig met buitenlands beleid en internationale betrekkingen.

8.

Family

Marital status
gehuwd

Children
2 dochters