EU opent deur voor genvlees en genvis

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op donderdag 11 juli 2013, 2:11.

BRUSSEL, 11 juli - Het dagelijkse EU-bestuur (de Europese Commissie) heeft de deur open gezet voor vis, vlees, melk en andere voedselproducten van genetisch gemanipuleerde dieren. In opdracht van de Commissie zijn richtlijnen opgesteld waaraan dierlijk genvoedsel moet voldoen om verkocht te mogen worden in Europa. Dat blijkt uit een recente publicatie van de Europese Voedselwarenautoriteit (EFSA) en een brief van de Europese Commissie.

Europarlementariër Kartika Liotard is verontwaardigd. “Het is onwenselijk om dieren genetisch te bewerken om ze geschikter te maken voor menselijk gebruik. Bovendien is nooit een democratische discussie gevoerd over dierlijk genvoedsel,” zegt het parlementslid.

In de Verenigde Staten werd dit jaar een genetisch bewerkte zalmsoort goedgekeurd voor consumptie. Ook in China is men druk aan het rommelen met de genen van dieren. Zo werd vorig jaar een schaap gekruist met een rondworm, om omega-3 vetten aan het schapenvlees toe te voegen. “Het is belangrijk dat de EU nu maatregelen neemt om te voorkomen dat er straks via import dierlijk genvoedsel op ons bord ligt. Daarbij hoort ook een discussie over de wenselijkheid van het rommelen met genen van dieren. Tot die discussie gevoerd is, moet er een moratorium komen op dit soort Frankensteinvoedsel,” vindt Liotard. In schriftelijke vragen aan de Europese Commissie verzoekt ze hierom.

Het parlementslid zet grote vraagtekens bij de veiligheid, het dierenwelzijn en de mogelijke milieu-effecten van het gebruik van gendieren. “Naast de vraag of dierlijk genvoedsel wenselijk is, is er simpelweg te weinig onderzoek gedaan naar de effecten ervan. De EU moet nu snel handelen, voordat hetzelfde gebeurt als met kloonvlees. Ook dat is ongemerkt te koop in Europa vanwege gebrek aan adequate regelgeving,” aldus Kartika Liotard.