"Bezuinigingen sociale huurwoningen zijn ondoordacht EU-beleid"

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op dinsdag 11 juni 2013, 2:03.

STRAATSBURG, 11 juni - De Europese Commissie moet lidstaten de ruimte geven om te zorgen voor voldoende betaalbare sociale huurwoningen. Hoge belastingen voor woningcorporaties en het ontoegankelijk maken van sociale huurwoningen voor middeninkomens zijn de uitkomst van ondoordacht EU-beleid. Dat zegt onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard vandaag in Straatsburg in aanloop naar de stemming over sociale huisvesting in Europa.

“Sociale huisvesting is een investering in gezondheid en welzijn en stelt mensen in staat om langer onafhankelijk te leven. De Commissie moet lidstaten de ruimte geven en - waar nodig - juist aanmoedigen om te zorgen voor voldoende sociale huurwoningen,” zegt Liotard. Het parlementslid diende verder een voorstel in voor méér investeringen in aangepaste woningen voor ouderen.

“Betaalbare, aangepaste woningen stellen mensen in staat om langer thuis te wonen. Op die manier kunnen ze langer actief blijven in de maatschappij en betalen deze investeringen zich vanzelf terug. De Europese Commissie stuurt momenteel echter aan op afbraakbeleid en liberalisering en brengt huurders in de problemen. Naar verwachting zal het Europees Parlement vandaag een sterk signaal geven voor een socialer huurbeleid in de EU,” aldus Kartika Liotard.