"Rekening houden met ouder wordende samenleving"

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op donderdag 25 april 2013, 2:01.

"Rekening houden met ouder wordende samenleving"
Bron: Blog Kartika Liotard
BRUSSEL, 25 april - Hoe dienen we om te gaan met de ouder wordende samenleving? Die vraag stond woensdag centraal tijdens de bijeenkomst: “Ageing and Intergenerational Fairness” in het Europees Parlement in Brussel.

Europarlementariër Kartika Liotard, mede-organisator van de bijeenkomst, opende het debat. Zij pleit voor een brede aanpak.

“Naast het zeker stellen van ouderenzorg en pensioenen, moeten we er ook op andere beleidsterreinen rekening mee houden dat de samenleving ouder wordt. Teveel mensen komen als ze ouder worden in een geïsoleerde positie terecht. Goede sociaal- economische omstandigheden, aangepaste woningen en toegang tot openbaar vervoer kunnen mensen helpen om ook op hogere leeftijd mee te blijven doen. Dat hiervoor op zoveel verschillende beleidsterreinen iets gedaan moet worden, vormt een grote uitdaging,” aldus Liotard.

Eurocommissaris Laslzo Andor (Sociale Zaken) schaarde zich achter de visie van Liotard voor een breed ouderenbeleid. De Eurocommissaris gaf aan, in zijn arbeidsmarktbeleid specifiek oog te hebben voor ouderen. “We moeten ervoor zorgen dat iedereen een kans heeft op de arbeidsmarkt, of je nu 62 of 22 jaar bent,” vindt Andor. Ook aandacht voor milieu en transport kan bijdragen aan een actiever en gezonder leven tot op hogere leeftijd,” aldus Eurocommissaris Andor.

De bijeenkomst werd voortgezet met lezingen van Europarlementariër Maria Carvalho (EPP) en Matteo Bonifacio (What If International). Vervolgens startte een levendige discussie met professoren, vertegenwoordigers van nationale ministeries en andere geïnteresseerden in de zaal. “De grote en diverse opkomst vanavond en de bereidheid van Eurocommissaris Andor om zich in te zetten voor actief en gezond ouder worden, geeft me hoop dat we ouderenbeleid daadwerkelijk concreet kunnen verbeteren in de toekomst,” besloot Kartika Liotard de bijeenkomst.