Initiatief voor bescherming windhonden

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op donderdag 11 april 2013, 2:10.

Initiatief voor bescherming windhonden
Bron: Blog Kartika Liotard
BRUSSEL, 11 april - Europarlementariërs van diverse partijen zijn een gezamenlijk initiatief begonnen om windhonden in Europa te beschermen. Windhonden worden vooral in Spanje massaal gefokt voor de jacht, maar na het jachtseizoen vaak op gruwelijke wijze afgedankt. Dierenwelzijnsorganisaties berichten over Galgo’s die levend worden verbrand, opgehangen of in grotten worden vastgebonden.

In een geschreven verklaring roepen Europarlementariërs op om een einde te maken aan de mishandeling van windhonden in Europa en lidstaten aan te sporen dierenwelzijnswetgeving na te leven. Als vóór 15 juli 2013 meer dan de helft van alle Europarlementariërs de geschreven verklaring ondertekent, komt het onderwerp op de politieke agenda. De tekst van de geschreven verklaring is hieronder te lezen.

15.4.2013 0006/2013

SCHRIFTELIJKE VERKLARING

ingediend overeenkomstig artikel 123 van het Reglement

over de onmiddellijke beëindiging van de mishandeling van windhonden in Europa

Michèle Striffler (PPE), Louis Michel (ALDE), Dan Jørgensen (S&D), Raül Romeva i Rueda (Verts/ALE), Kartika Tamara Liotard (GUE/NGL), Santiago Fisas Ayxela (PPE), Sirpa Pietikäinen (PPE), Cristian Dan Preda (PPE), Iva Zanicchi (PPE), Sonia Alfano (ALDE), Gianni Vattimo (ALDE)

Vervaldatum: {25/07/2013}15.7.2013

0006/2013

Schriftelijke verklaring, op grond van artikel 123 van het Reglement van het Parlement, over de onmiddellijke beëindiging van de mishandeling van windhonden in Europa[1]

  • 1. 
    Windhonden worden in heel wat landen van de Europese Unie ingezet bij de jacht en tijdens wedstrijden. Wanneer ze volgens hun eigenaars niet langer geschikt zijn voor deze doeleinden, worden ze mishandeld.
  • 2. 
    De mishandeling van windhonden kan verschillende vormen aannemen: sommige worden achtergelaten, andere opgehangen tot de dood volgt.
  • 3. 
    Dit verschijnsel deint verder uit door de gebrekkige controle van de lidstaten op de handel in en de smokkel van windhonden in Europa.
  • 4. 
    In Europa lopen de voorschriften voor het fokken en houden van windhonden sterk uiteen, en de handhaving ervan schiet danig tekort.
  • 5. 
    Windhonden zijn huisdieren en moeten op passende wijze worden beschermd.
  • 6. 
    De Commissie wordt daarom verzocht er alles aan te doen wat in haar vermogen ligt om de correcte toepassing door de lidstaten van de EU-wetgeving op het gebied van dierenwelzijn te waarborgen, en concrete acties aan te bevelen die erop zijn gericht onmiddellijk een einde te maken aan de wreedheden tegen windhonden in Europa.
  • 7. 
    Deze verklaring, met de namen van de ondertekenaars, wordt toegezonden aan de Commissie.

[1] Overeenkomstig artikel 123, leden 4 en 5, van het Reglement van het Europees Parlement wordt een door de meerderheid van de leden van het Parlement ondertekende verklaring in de notulen vermeld, met de namen van de ondertekenaars, en toegezonden aan de adressaten, zonder dat deze verklaring voor het Parlement een bindende werking heeft.