Italië en Frankrijk beperken mogelijk aspartaamgebruik

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op donderdag 11 april 2013, 2:10.

Brussel, 11 april - Nederland moet zelfstandig het gebruik van zoetstof aspartaam beperken. Zowel Italië als Frankrijk vertrouwen de zoetstof niet langer en overwegen het gebruik van aspartaam drastisch in te perken, zo werd dinsdag bekend. "Ook Nederland moet niet blindelings vertrouwen op het Europese oordeel over de zoetstof," zegt onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard.

In een brief aan minister Schippers (Voedselveiligheid) roept Liotard Nederland op om de veiligheid en de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van aspartaam zelfstandig te evalueren en het gebruik eventueel te beperken. "Het is onverstandig om nog langer te wachten op een beslissing uit Brussel," zegt Liotard.

Zowel de Franse als de Italiaanse voedselwarenautoriteiten hebben aspartaam onlangs zelfstandig onderzocht. Zij constateren gezondheidsrisico´s voor zwangere vrouwen en verbanden met epileptische aanvallen.

Ook de Europese Voedselwarenautoriteit, EFSA, deed afgelopen jaar onderzoek naar aspartaam, maar constateert geen risico´s. Veel wetenschappers hebben echter kritiek op die conclusie van EFSA. EFSA zou bevooroordeeld zijn en hevig onder invloed staan van de voedselindustrie, zo stellen onafhankelijke experts.

De Franse en Italiaanse voedselwarenautoriteiten adviseerden EFSA dinsdag om de Aanvaardbare Dagelijkse Inname van aspartaam met een factor vier tot acht te verlagen van 40 mg/kg tot 5 á 10 mg/kg.

EFSA lijkt dit advies niet over te nemen. In haar voorlopige aanbeveling handhaaft EFSA de huidige ADI van 40 mg/kg.

Frankrijk en Italië zullen de ADI daarom mogelijk zelfstandig beperken. Volgens Liotard moet Nederland dit voorbeeld volgen. "Er zijn op dit moment zoveel signalen dat er iets mis is met aspartaam, dan moet je het zekere voor het onzekere nemen," aldus Kartika Liotard.