Fractievoorzitters Europarlement dreigen met blokkade meerjarenbegroting EU

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op maandag 18 februari 2013, 1:57.

Fractievoorzitters Europarlement dreigen met blokkade meerjarenbegroting EU
Bron: Blog Kartika Liotard
"Als er van lidstaten gevraagd wordt om nationaal te bezuinigen, dan is het gepast om ook op Europees niveau te kijken of het wat minder kan." Dat zegt Nederlands Europarlementariër Kartika Liotard vandaag tijdens een overleg tussen de fractieleiders van de het Europees Parlement, Commissiepresident Barroso en Raadspresident Van Rompuy. Centraal stond de meerjarenbegroting van de EU voor 2014 - 2020.

"Verenigd Links wil een socialer en groener budget. Brussel hoeft niet méér geld uit te geven, maar het geld moet beter besteed worden," zegt plaatsvervangend fractievoorzitter Liotard.

Volgens het parlementslid moeten sociale projecten en milieubeleid voorrang krijgen boven dure EU-projecten als ITER en Galileo. "In tijden van crisis moet je het geld zo direct mogelijk bij de burger laten komen en niet investeren in overbodige prestigeprojecten," aldus Liotard.

Liotard noemt het verder ´volstrekt onacceptabel´ om milieubeleid op het tweede plan te zetten. "Zonder voldoende financiële garanties voor ambitieus sociaal- en milieubeleid kan Verenigd Links dit budget niet steunen," zegt Liotard.

De grote middenpartijen uit het Europees Parlement, EPP en S&D en ALDE, uiten kritiek op de lagere meerjarenbegroting. Zij vinden het EU-budget te laag en dreigen het daarom te blokkeren.