Europarlement danst tegen vrouwengeweld

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op dinsdag 29 januari 2013, 1:45.

Europarlement danst tegen vrouwengeweld
Bron: Blog Kartika Liotard
BRUSSEL, 29 januari - Europarlementariërs uit diverse landen hebben dinsdag gezamenlijk een grote dans opgevoerd in het Europees Parlement in Brussel. Met de actie ondersteunen ze ‘One Billion Rising’, een wereldwijde campagne tegen vrouwengeweld.

De One Billion Rising-campagne is een initiatief van V-Day, een beweging die zich sterk maakt voor bestrijding van geweld tegen vrouwen. Op 14 februari bereikt de campagne haar hoogtepunt en zullen mensen in 189 landen tegelijkertijd dansen tegen vrouwengeweld. Gepoogd wordt om die dag 1 miljard mensen op de been te krijgen.

Behalve door de Europarlementsleden, wordt de actie ook ondersteund door muziekzender MTV, Amnesty International en beroemdheden als Yoko Ono en Jessica Alba.

 
Europarlement danst tegen vrouwengeweld
Bron: Blog Kartika Liotard

“Eén op de drie vrouwen op de wereld wordt tijdens haar leven verkracht of geslagen. Dat zijn in totaal meer dan 1 miljard vrouwen,” zegt Kartika Liotard, die als Nederlands Europarlementariër deelneemt aan het evenement. “Met deelname aan ONE BILLION RISING willen we als Europarlementariërs onze solidariteit betuigen aan de slachtoffers. Verder is de campagne ook een signaal voor landelijke en Europese beleidsmakers; de politiek kan een einde maken aan geweldsvormen als mensensmokkel en besnijding van meisjes en kan ook een rol spelen bij het voorkomen van andere vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes."

Het ONE BILLION RISING initiatief in het Europees Parlement roept zowel de EU als de lidstaten afzonderlijk op om:

• door te gaan met alle inspanningen tegen vrouwengeweld (inclusief de ontwikkeling van een Europese strategie ter voorkoming van geweld tegen vrouwen) en om bestaande regels en richtlijnen toe te passen.

• het voorkomen van vrouwengeweld onderdeel te laten zijn van

Europarlement danst tegen vrouwengeweld
Bron: Blog Kartika Liotard
toekomstige EU-programma’s, zoals het 2014-2020 Rights and Citizenship Programme en ook zorg te dragen voor bijbehorende financiering van projecten.

• het Verdrag ter uitbanning van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te ondertekenen (zowel de EU als de lidstaten afzonderlijk);

• duidelijk stelling te nemen tegen vrouwengeweld tijdens de naderende Verenigde Naties-top over de status van de vrouw.