Kritiek op evaluatie aspartaam

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op woensdag 9 januari 2013, 2:10.

BRUSSEL, 9 januari 2013 - Europarlementariër Kartika Liotard blijft vraagtekens zetten bij de veiligheid van de veelgebruikte zoetstof aspartaam. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA hield de afgelopen maanden een groot aantal aspartaam-onderzoeken tegen het licht en concludeerde dinsdag dat de zoetstof veilig is. Liotard trekt de evaluatie van EFSA in twijfel.

"Studies die erop wijzen dat aspartaam slecht is voor de gezondheid worden door EFSA steevast als ´onbetrouwbaar´ weggezet. Onderzoeken die pleiten voor de veiligheid van aspartaam zijn minder kritisch benaderd. Ik krijg signalen van onafhankelijke wetenschappers dat dit onterecht is," zegt Liotard.

Het Nederlandse Europarlementslid twijfelt verder eraan of het onderzoek door EFSA wel serieus en zonder vooroordelen is uitgevoerd. "Tijdens bijeenkomst van het expertpanel waren soms maar drie van de veertien experts aanwezig. Het lijkt erop dat de onderzoekers er met de pet naar gooiden. Waarschijnlijk is de aspartaam-evaluatie alleen maar gedaan om critici gerust te stellen. Het wordt tijd dat EFSA zorgt voor een eigen onafhankelijk onderzoek om eindelijk alle twijfel weg te nemen," aldus Kartika Liotard.