Europees Parlement stemt over diertransporten

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op dinsdag 11 december 2012, 2:04.

Europees Parlement stemt over diertransporten
Bron: Blog Kartika Liotard

STRAATSBURG, 11 december - Een 8-uurslimiet voor diertransporten, daarover stemt het Europees Parlement woensdagmiddag in Straatsburg. Het voorstel om diertransporten voor slachtvee te verkorten is ondermeer ingediend door Nederlands Europarlementariër Kartika Liotard (onafhankelijk). Behalve over een 8-uurslimiet stemt het Europarlement ook over het verbeteren van de omstandigheden waarin dieren worden vervoerd.

"Een 8-uurslimiet stimuleert de vleesindustrie om dieren zo dicht mogelijk bij de fokplaats te slachten. Dit beperkt onnodig gesleep met dieren en daarmee onnodig dierenleed," zegt Kartika Liotard. "Ruim 1.1 miljoen EU-burgers, waaronder 32.000 Nederlanders, hebben middels een handtekening steun betuigd aan een 8-uurslimiet voor diertransporten. Dit mag niet genegeerd worden."

Al vanaf 2005 gelden er verscherpte regels bij transport van slachtvee. "Ondanks deze EU-regels worden dieren in veel landen nog steeds onder barre omstandigheden vervoerd. Dat blijkt uit rapporten van de Europese Commissie en EFSA," zegt Europarlementariër Liotard. "Dit schaadt niet alleen het dierenwelzijn, maar ook de concurrentiepositie van vervoerders die zich wel aan de regels houden."

Liotard pleit daarom ook voor betere handhaving van bestaande regels. "Voldoende beweegruimte en drinkwater zijn al wettelijk verplicht. Lidstaten en vervoerders moeten zich aan de wet houden," aldus de Europarlementariër.

Woensdag om 12:30 uur stemt het Europees Parlement over de voorstellen rondom diertransporten.