Krappe meerderheid voor omstreden Tonio Borg

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op woensdag 21 november 2012, 2:03.

STRAATSBURG, 21 november - De omstreden Tonio Borg wordt zeer waarschijnlijk de nieuwe Eurocommissaris voor Volksgezondheid. Een krappe meerderheid van 386 van de 754 Europarlementsleden gaf vanmiddag in Straatsburg goedkeuring aan de Maltese kandidaat. Borg is omstreden vanwege zijn extreem conservatieve standpunten over homo- en vrouwenrechten. Ook steunt hij anti-abortus organisaties en stemde hij in zijn thuisland voor een verbod op echtscheidingen.

Onafhankelijk Nederlands Europarlementariër Kartika Liotard is teleurgesteld dat een meerderheid van het parlement Borg groen licht geeft. Wel wijst Liotard erop dat er sprake is van een zeer krappe meerderheid."Het draagvlak voor Borg is zeer beperkt. Ik had alleen gehoopt dat het draagvlak nog net ietsje minder was geweest," aldus het parlementslid.

Liotard luidde vorige week al de noodklok over de kandidatuur van Borg. “Hij verzekerde me dat hij Europese waarden zou respecteren en dat zijn persoonlijke standpunten geen invloed hebben op volksgezondheidsbeleid. Ik vind dat moeilijk te geloven van iemand die anti-abortus organisaties steunt en zich laatdunkend uitlaat over homo's,” zegt het parlementslid.

"De recente kwestie in Ierland, waarbij een zwangere vrouw overleed omdat het ziekenhuis haar een abortus weigerde, laat andermaal zien wat de consequenties kunnen zijn van een conservatieve abortus ideologie. Burgers in Europa hadden meer baat gehad bij een kandidaat die zich oprecht inzet voor de gezondheid en gelijkheid van iedereen. Borg heeft er zowat een beroep van gemaakt om zicht te verzetten tegen burgerlijke vrijheden. Natuurlijk heeft hij recht op zijn eigen mening, maar het is ongelofelijk dat hij met zijn intolerante standpunten nu terecht komt op de post van Eurocommissaris voor Volksgezondheid,” aldus Kartika Liotard.